Příčiny bohatství a chudoby doma a ve světě

Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem a na druhé straně zase bohatství označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným přebytkem . Rozdíl mezi chudobou a bohatstvím u nás a ve světě se neustále prohlubuje 

Proč ?

Víme, že na růstu bohatství ve světa se nejvíce podílejí nové poznatky z oblastí přírodních a humanitárních věd , které se uplatňují ve společenské v praxi a vytvářejí hodnoty .

Ve světě však pouze sektor výroby a služeb tvoří užitné hodnoty pro společnost. Kvalita a hodnota těchto firem je přímo úměrná tomu, jak dokáže poznatky z oblastí přírodních a humanitárních věd aplikovat v praxi . Také dochází konkurencí k poklesu cen

Ve světě však máme i ostatní příživnické sektory , které netvoří hodnoty a přisvojují si stále větší podíl z hodnoty , který vytvořil sektor výroby a služeb .

Ze společného bohatství země a světa ubírá lichvu finanční sektor , kterému poplatni představitelé moci přes ekonomické nástroje vytvořili doslova ráj. Na druhé straně zneužili moc, kterou jim občané ve volbách dali.

Ze společného bohatství si ukrojil také nadnárodní korporace , které ovládají celé průmyslová odvětví od těžby surovin, přes zpracování , výrobu až po samotný prodej . Je to většina naftový , farmaceutický a jiný průmysl. Jelikož celý trh mají pod kontrolou , diktují si ceny samy. Například pokud před 15 lety se ropa na burzách prodávala po 150 dolarů při kurzu 50 Kč za dolar, tak cena za kterou jsme kupovali benzín, byla cca 44 Kč. Teď když je ropa na trhu cca 100 dolarů při kurzu 20 Kč za dolar us přepočteném a jeden dolar má poloviční stojí benzín stejně. Čili tento sektor výroby , aniž by zvýšil hodnotu výrobku si uměle zvýšil své výrobky o 166 % . Ještě větší jsou rozdíly v cenách léků, když lék, jehož výrobní cena se pohybuje kolem 0,50 Eur se prodává za 150 EUR .

Evropská komise však mlčí , asi ví proč .

Ze společného bohatství nám ukrojit podnikatelé co se specializují na zisk z uměle vytvořené nerovnováhy na trhu. Čim více válek nepokojů tím větší zisk .

Ze společného bohatství nám ukrajují společnosti, které se specializují na zisk ze státních zakázek a grantů .

Takto se nám z vytvořené hodnoty ztrácí až 60 % bohatství.

Příživnické sektory v zemi a ve světě fungují , protože jim dali zelenou zvolení zástupci a představitelé země , EU a OSN.

Uvedené příživnické firmy investují mnoho finančních prostředků na to, aby měli tento ráj v jednotlivých zemích a ve světě. A když jim cestu zkříží představitel některého státu, tak ho i se státem zlikvidují . ( Irák , Libye , Chile atd. )

Těmto finančním prostředkům neodolá žádný politik. Aby byli u moci co nejdéle , udělají vše pro to, aby ideály svobody a demokracie v zemi nedaly realizovat.

Pokud by se v naší zemi omezily tyto příživnické sektory , tak bychom měli i na dvojnásobné důchody , dvojnásobné platy , na zdravotnictví a na školství .

Jak toho dosáhnout ?

Nejprve je třeba se podívat dozadu. Popsal jsem to v tomto článku:

http://www.bratislavalive.sk/clanky/domcek-z-kariet/

Pak se podívat na současnost . Žijeme v 21. století ve světě informačních technologií, internetu a sociálních síti. To způsobilo že se svět přiblížil tak , že země je jako jedná vesnice a svět jako větší město . Máme všechny předpoklady k tomu , abychom takovou správa věcí veřejných , která dokáže realizovat nejnovější poznatky přírodních a humanitárních věd ve prospěch občana , jeho rodiny a obci v níž žije . Ve prospěch jejich lidských práv a svobod . svět řídil podle těch nejnovějších poznatků.

Z uvedeného vyplývá, že demokracii můžeme realizovat tam , kde má své místo . A to na permanentním veřejném shromáždění obce - města.

Nejdůležitější však je, aby občan svou svobodu a výkon práva moci pevně držel ve svých rukou .
více :

http://stefanides.blog.idnes.cz/c/404527/Navrat-zneuzite-moci-do-rukou-obcanu.html

Autor: Štefan Štefanides | čtvrtek 10.4.2014 16:11 | karma článku: 13,60 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Štefan Štefanides

Cesta na svobodu

7.1.2015 v 13:24 | Karma: 6,33

Štefan Štefanides

Povstání otroků 2014

13.12.2014 v 16:29 | Karma: 18,83